Een taxatie is een objectieve waardebepaling van je woning. Meestal heb je een taxatierapport nodig voor de aanvraag van een hypotheek bij aankoop of verbouwing.

Tegenwoordig vraagt een geldverstrekker in de meeste gevallen om een zgn. gevalideerd taxatierapport op te maken door een woningtaxateur aangesloten bij een branchevereniging zoals de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars).

Het Nederlands Woning Waarde Instituut, het NWWI, valideert (keurt) als enige in Nederland rapporten van woningtaxaties van aangesloten taxateurs en ziet erop toe dat elke taxatie uniform en volgens duidelijke richtlijnen is opgesteld. Geldverstrekkers, hypotheekadviseurs en consumenten krijgen zo heldere, objectieve en betrouwbare woningtaxaties die inzicht geven in de wijze waarop de waarde tot stand is gekomen. Alleen taxateurs die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, kunnen zich bij het NWWI aanmelden. NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs)  is verantwoordelijk voor het toezicht op validatie-instituut NWWI.

Nationale Hypotheek Garantie

Bij de aanvraag van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is altijd een gevalideerd taxatierapport nodig. NWWI is erkend door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, uitvoerder van de NHG.

Aankoopmakelaar

Wanneer heb je een taxatie nodig?

Je kunt voor allerlei doelen een taxatie van je woning nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat je verhuisplannen hebt en je wilt weten wat jouw woning waard is in de huidige markt, of omdat je een officiële (gevalideerde) taxatie nodig hebt voor de aanvraag van een hypotheek. In de praktijk heb je meestal een taxatie nodig voor:

  • aanpassing van je hypotheek (bijvoorbeeld rentemiddeling);
  • aanvraag van een nieuwe hypotheek bij aankoop van een woning;
  • financiering van een nog te realiseren verbouwing;
  • verkoop van je woning;
  • vergelijking met de afgegeven WOZ-waarde;
  • successierechten bij overlijden;
  • echtscheiding;

Wij taxeren in een straal van 20 kilometer om ons kantooradres. Dit betreft dus in ieder geval Apeldoorn, Beekbergen, Vaassen, Ugchelen, Hoenderloo, Klarenbeek, Lieren, Deventer, Twello, Teuge, Bussloo, Warnsveld, Zutphen, Hoog Soeren, Wilp, Voorst en Wenum Wiesel.

Alle geldverstrekkers accepteren de rapporten van Hage Makelaars w.o. onder andere ABN AMRO, ING, SNS, ASR, BLG Wonen, Florius, Hypotrust, Rabobank, Aegon, Allianz, Nationale Nederlanden en zgn. direct writers zoals bijvoorbeeld Centraal Beheer Achmea en Unive.